Üdvözöllek dicső lovag

Beta: A blog célja, hogy okos dolgokat írjon okos embereknek, hogy még okosabbak legyenek.

Twitter verseny!

    Iratkozz fel a feedre:

    Címkék

    2008.06.08. 01:23 fassy

    TV vásárlás

    Bizonyára sokan gondolkoznak mostanában menő LCD/plazma TV vásárlásban, én a minap szereztem be egyet "havi fizetésem" kategóriájú összegért. Tapasztalatom az, hogy a témát kurvanagy sötétség övezi, mindenki ért hozzá mint a focihoz, de valójában fingjuk sincs még a legalapvetőbb fogalmakról sem. Ebbe a pohárba öntünk most tiszta vizet.
    (a technikai részletekre csak a legszükségesebb mértékben térek ki)

    A TV vásárlás alapvetően közgazdasági feladat, haszonmaximalizálás, költségminimalizálás, ismert változókkal. Érdemes tehát így is kezelni a dolgot. Ha valaki impulzusvásárolni akar, mert pl. "menő az a TV és kész", akkor csókolom, leléphet.

    4 fő paraméter van, amit figyelembe kell venni.
        •    Használati cél
        •    Képméret
        •    Felbontás
        •    Technológia

    Használati cél:
    Alapvetően 4 lehetséges felhasználási cél van: TV nézés, DVD nézés, számítógépes használat (kvázi projektor), illetve a játékkonzolos használat.
        •    TV nézés: Ma Magyarországon a TV hagyományos (576i) felbontásban érkezik, ezt vésd az eszedbe. Kivételek a HD kábelcsomagokon előfizethető maximum 3-4 adó, ezek ára 7-10 ezer HUF/hó. A témát tovább súlyosbítja, hogy az adás képmérete 4:3, azaz 16:9-es (aka szélesvásznú) TV esetén két fekete csíkot nézel két szélen, vagy torzítod (!) a képet, vagyis fos lesz. Ismétlem: fos.
        •    DVD nézés: Ha DVD-t nézel, annak a felbontása (576i), viszont a képméret valamilyen szélesvásznú formátum. A DVD ára a béka segge alatt van, emiatt ideálisnak látszik a használata, azonban felhívnám a figyelmet arra, hogy ez egy kifutó téma. Olyan mint 1998-ban volt a CD. Van, létezik, viszont nézd meg hányan mászkálnak ma hordozható CD lejátszókkal. A CD-t megölte az mp3, a DVD-t megöli az internet. Hál istennek, francnak van kedve lemezekkel baszakodni száz számra.
        •    Számítógépes használat: azaz, kvázi projektornak használjuk a TV-nket. Ezzel a legsúlyosabb probléma az összeköttetés megteremtése: S-video kimenet a legritkább esetben van csak a mostani laptopokon, pedig ezzel egyszerűen csak bedugod és megy. Ha nincs S-video, akkor kb. elfelejtheted az összekötést, kivéve ha olyan LCD/plazma TV-t veszel, amelyiknek van VGA (aka monitorkábel) bemenete. Ez sem gyakori, de tudatos vásárlással található ilyen termék. A harmadik összekötési mód a DVI+HDMI, azaz az újabb típusú "monitorkábel" (DVI), és a modern HDMI, ami az LCD/plazma TV-khez lett kitalálva.  A kettő egymásba átfordítható, lehet ilyet kapni a boltban. Ez a megoldás akkor fordulhat elő, ha asztali géped van ilyen kimenettel (DVI), vagy Apple Macintosh-od (laptop vagy gép).
        •    Játékkonzol: Ebben az esetben gyakorlatilag mindegy, minden konzolt hozzá lehet kötni minden TV-hez, minél jobb a konzol és a TV, annál jobb a kép. (esetemben Nintendo Wii csatlakozik 480p felbontással a palzmához, killer)

    Képméret: A képméretből minél nagyobb annál jobb, ezzel nem szartam spanyolviaszt. Érdemes azonban a szoba paramétereit és a használat célját figyelembe venni, és nem megvenni egy jó nagyot, mert csak. Casual DVD-zgetésre, filmnézegetésre egy laptop TV nélkül is kiváló, ha lerakod a közeli asztalra, nem kell ezt túldimenzionálni. A híradó jön szépen az 50-70 centis TV-n is, Ferencből meg Viktorból elég annyi is. Hardcore filmezőknek ajánlható a nagy TV, illetve játékkonzolhoz minél nagyobb annál jobb.

    Felbontás:
    Ezt már kicsit pedzegettem, legjobban ez az ábra szemlélteti a dolgot:



    Az analóg hagyonányos TV (576i) felbontása az alap, innen lehet viszonyítani. 1080p-ről ne álmodjon senki, csak aki százezreket halandó költeni Blu-ray DVD-re, minden más HD jel 720p gyakorlatilag, ami nem, ott meg gyakorlatilag nem látod a különbséget. A mikroökonómiában járatosaknak íme egy határhaszon függvény:



    Jelenleg a FullHD (1080p) TV-k 350.000 HUF körül kezdődnek, vásárlásuk hiba. Használattól függően analóg TV-t illetve HDReady (720p) LCD/plazma TV-t javaslok.


    Technológia:
    Itt is megy a ködösítés rendesen. 3 technológia létezik jelenleg, idővel ez változni fog, de nem holnap.
        •    Katódsugárcső: a hagyományos nagy, vastag TV. Régi, de jól bevált technológia, viszonylag szép képet csinál minden bemeneti típusnál, nem pixeles a kép. Előnye még, hogy olcsó, viszont hátránya a méret, illetve a kis felbontás. Kiindulópontnak tökéletes választás, bár a sznobok megpróbálják elhitetni veled, hogy nem. Nem kell nagyon összeesküvés elméleteket gyártani, de a TV gyártók érdeke, hogy lecseréld, nem feltétlen a tiéd.
        •    LCD/TFT ízlés szerint, egy kutya. Az LCD szép lapos, jó a felbontása, viszonylag elérhető árú kisebb képméreteknél. Amit mindenképpen véss észbe, akármit is próbálnak elhitetni a haverjaid vagy a boltos: a fekete színt nem bírja megjeleníteni, túlságosan világos/szürke - ez sokakat zavar;  a képváltási sebesség (response time) lassabb mint bármi más, vagyis heves akció közben elmosott a kép (pont mint a laptop monitoron); betekintési szöge alacsonyabb mint bármi más, vagyis oldalról/alulról/felülről nézve torzulnak a színek, és sötétedik/világosodik a kép, néha nagyon csúnyán, néha kevésbé (pont mint a laptop monitoron). A fentiek tények, menj be egy boltba, és nézz meg egymás mellett egy analóg és egy LCD tv-t. Nyilván a boltos nem akarja majd, mert.
        •    Plazma: kis képméretnél kurva drága, ezért nem is gyártják, nagy képméret (90 centi felett) viszont kifizetődő. Előnye, hogy szép a feketéje (nem annyira mint a katódsugárcsőjé), a képváltás nagyon gyors, betekintési szöge nagyon nagy, szépek a színek stb. Hátránya, hogy csak nagyban létezik, viszonylag sokat fogyaszt (áramot, ha ez érdekel valakit). 

    Konklúzió:

    A fentiek alapján gondolom már körvonalazódik benned, hogy mire is van szükséged, de leírok itt néhány számomra vállalható alternatívát:
        •    TV-műsor nézésre, illetve alkalmi film/DVD nézésre egy laptop+analóg TV páros
        •    Kemény DVD-zésre, nagyüzemi filmfogyasztásra szobamérettől függően kisebb LCD, vagy nagyobb plazma (minden szigorúan HD Ready, nem FullHD), lehetőleg PC bemenettel (RGB), hogy a netről letöltött filmeket is megnézhesd rajta.
        •    Nagyon igényeseknek szobamérettől függően kisebb LCD, vagy nagyobb plazma (minden szigorúan HD Ready, nem FullHD) és DVI kimenetes számítógép (Mac-ek előnyben :) ), és a kettő digitális összekötése.
        •    Játékkonzol esetén plazma

    Mindezek után leírom az én választásomat, ami telitalálatnak bizonyult:
    Panasonic 42-PV80, 106 centis plazma, Mac-kel DVI-HDMI-n összekötve rugalmasan lehet projektorként használni, Nintendo Wii alatta (Wii tenisz killer, erről majd írok), TV műsort nem nagyon nézek (kivéve House).


    A fenti okfejtés rengeteg utánajárást és személyes tapasztalatot (!) összesít mindenféle TV típus és felhasználási módot beleértve.

    6 komment

    Címkék: economist emberi nyelven


    A bejegyzés trackback címe:

    https://tutifranko.blog.hu/api/trackback/id/tr61509112

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Tomi 2008.06.16. 01:22:19

    Hello,
    a Full HD-s TV-k már nem ilyen drágák, mint ahogy írtad. A 250-300 ezres árkategóriában is lehet ilyen TV-ket venni, amiknek már nem vállalhatatlan a minősége.
    Analóg TV-t már lehetetlen kapni. Már egy éve is az volt.
    Szóval kb. egy éve, amikor én is TV-t vettem, akkor még reálisan lehetett érvelni a HD Ready mellett, de most már Full HD-t vennék. Annyira nem elérhetetlen már ez a felbontás. 200 ezertől kezdődően lehet venni ilyen kamerákat is, meg az m2 az olimpiát is pl. Full HD-ban fogja közvetíteni.
    Ja és az sem mindegy, hogy a TV natív felbontásból tudja-e a 720p-t vagy az 1080p-t, vagy átkonvertálja.
    Üdv,
    Tomi

    fassy 2008.06.16. 09:26:31

    Ebben azért nem értek egyet, mert lehet analóg tv-t kapni, méghozzá olcsón - 60 ért 300 helyett. Másrészt aki már látott full HD felbontást 720p mellett, az tudja, hogy a különbség 130 centi alatt zéró. Felette meg 0,1. Már csak emiatt megéri megspórolni 100-150 ezer forintot. Arról nem is beszélve hogy kivételektől eltekintve nincs full HD adás, és még évekig nem is lesz.

    Tomi 2008.06.16. 12:13:43

    Oké, akkor pontosítanék.
    Értelmes képcsöves tv-t (Sony, Panasonic, Philips) nem lehet már kapni. Amiket lehet kapni, azok meg masszív koreai gagyik, még a Thomson, meg LG, meg az ilyesmi márkák is rosszabb minőségű tv-ket árulnak, mint 3-4 éve, mert már mindenhol leszerelték ezeket a gyártósorokat.
    Ahol még gyártanak, az a legeslegalja.
    Ha egy 5 évvel ezelőtti Sony képcsöves tv-ről beszélünk, az teljesen más kategória volt, mint azok a képcsövesek, amiket most lehet venni.

    fassy 2008.06.16. 15:00:26

    Elmegyek a MediaMarktba valamikor, mert ha igazad van, akkor lemaradtam valamiről. :)

    LaM4 2008.08.04. 15:01:01

    Én is most nézegettem, a www.plazmaakcio.hu/ -n van pár csinos darab, egész haveri áron!

    LaM4 2008.08.04. 15:01:53

    ja és a honlapjuk tök segítőkész, hasonlóan leírják, hova mit/mekkorát érdemes venni/tenni :)
    süti beállítások módosítása