Üdvözöllek dicső lovag

Beta: A blog célja, hogy okos dolgokat írjon okos embereknek, hogy még okosabbak legyenek.

Twitter verseny!

    Iratkozz fel a feedre:

    Címkék

    2008.06.10. 23:12 fassy

    Interjú az EVK Szakkollégium új elnökével

    Friss EVK-s seniorként, és volt elnökként különösen érdekel az általam tehetséges és remek embernek ismert Christophe jövőbeli céljai az elnöki poszton. A közgyűlésen nem sikerült kérdéseket feltennem neki, ezért rögtönöztem ezt a chat-interjút:

    Idézet következik (apró helyesírási módosításokkal):
    Nos, felkészült elnök úr?
    ok na, kezdjük.

    Mennyire vagy belelkesülve a sikertől, a feladatoktól, a helyzettől?
    Lelkesnek mondanám magam, de sajnos tudatosan kell visszafognom magam. Hátra van még 3 vizsgám+ szigorlat és tudom, hogy ha már most rápörgök a témára (ami elő szokott fordulni elég sokszor) az a tanulás-vizsgák rovására mehet szóval örülök, de igyekszem nem kapkodni.

    Értem, azaz a nyári táborban láthatjuk az örülő Christophe-ot?
    A nyári táborban a dolgozó Christophe-ot fogod látni, addigra reméljük összeáll az új csapat összeszedjük az akkori teendőket, összegyűjtök némi tapasztalatot-rutint a "korábbiaktól", és addigra lesz időm megköszönni a többieknek is (lásd tagság) azt a bizalmat, amit nekem szavaztak.

    A közgyűlésen nem fogadtuk el az elnöki feladatokat átdefiniáló módosítást. Mire akartál eredetileg jelentkezni?
    Mindenképp szerettem volna a szervezetfejlesztési bizottság vezetői helyére jelentkezni abban kihívás lett volna az új téma, de szerencsére ami a bizottsági vezetést illeti, volt némi rutinom. Amit le kellett tisztánom magamban az volt, hogy a plusz elnöki feladatokat is el tudom-e látni kellő komolysággal és felelősséggel, elvégre 3adéves vagyok. Végül aztán mindent mérlegelve úgy döntöttem, hogy elvállalom.

    Gondolod, hogy csak te reprezentálhatod a szakkolit kifelé? Ez nem megosztható bizonyos esetekben?
    Most messziről indulok: van egy paradoxon itt az EVK-ban, hogy az emberek zöme 1 'nagy' emberben gondolkodik (ami a közgyűlésen is elhangzott: kontrolláló, koordináló, kicsit feljebb álló ember), holott vezetőségi triumvirátusokat szavazunk meg...

    10:12 AM
    Ez vagy hosszú lesz, vagy megszakadtunk
    vagy?
    aha
    10:17 AM
    Ezek szerint az én netem mentem el.
    Bizony
    Elküldöd még egyszer amit írtál?
    Most messziről indulok: van egy paradoxon itt az EVK-ban, hogy az emberek zöme 1 'nagy' emberben gondolkodik (ami a közgyűlésen is elhangzott: kontrolláló, koordináló, kicsit feljebb álló ember), holott vezetőségi triumvirátusokat szavazunk meg.
    És hogy a kérdésedre válaszoljak: szerintem meg lehet különböztetni hogy a különböző fórumokon más-más ember reprezentálja (idő-energiahiány esetén) a szakkolit de alapvetően kell valaki, aki folyamatosan kommunikál és rendelkezik azzal a formális tisztséggel, hogy ő a "képviselő" (és az idézőjelbe mehet az Elnök szinonímái).

    Változott valami a terveidben? Az eredeti tervekhez képest?
    Nem, csak kiegészült. Szeb-ben gondolkodtam+ ott volt az Elnökség körvonala. A szebről tudtam, hogy többet ki lehet hozni, az Elnökség pedig azzal, hogy nem lett elfogadva a közgyűlésen a tervezet csak megspékelte.

    Mi a víziód, hol lesz az EVK 2009 nyarán?

    :) Erre mondaná Frei Tamás, hogy egy másfél órás kérdés.

    Legyen 2 egyszeresen összetett mondatban.

    Azt tudjuk, hogy jövőre nagy mérföldkő elé érkezik az evk. Elérkezik bolognának az a korszaka, amikor egy nálam fiatalabb egyetemista uazon az egyetemen diplomázni fog, holott én nem. Rengeteg adminisztratív kérdést húzva maga után, emellett az a bizonytalanság, ami most uralkodik senkinek sem jó. Erről volt is szó a rektori találkozón (amin ugyan nem tudtam ott lenni) - de akikk rákérdeztek rektornál azt tapasztalták, hogy a rektor ugyan támogatja a szakkollégiumokat, de nem igazán tudja mi lesz a 3év+szakmai gyakorlatos bsc-sekkel.

    És hol lesz az EVK 2009 nyarán?

    Jól megérdemelt helyén a szakkollégiumok között, ha most így egy mondatban szeretnéd.

    Mi ebben az elnök stratégiája?
    A stratégiám az, hogy azt a víziót, amit még év elején megalkottunk a küldetésünkkel összehangolva finomítsuk. Ilyen lesz pl. a zökkenőmentes átállás a 3adévesek rendszerében. A közösségi-kollégiumi kapcsolattartásban elsőrendű lesz a megfelelő és időbeli kommunikáció, hogy minden bizonytalanságot kiküszöböljünk, a másik oldalon viszont ott lesz a szakmai rendszer, amin muszáj lesz csiszolni.

    Miért csak te jelentkeztél elnöknek, csak Anti gazdasági vezetőnek, és Anett marketing vezetőnek, mikor az SzV-ért 5-en is indultak?

    Itt több okot tudnék mondani. Az egyik az, hogy akik jövőre tennének az evk ügyeiért és idén is bizonyították ezt lelkesedésükkel, szakmai és munkabeli aktivitásukkal - kimennek külföldre, 1-2 félévben pedig nem lehet gondolkodni, ami a vezetőségi pozíciókat illeti. A másik ok, ami talán súlyosabb hogy az evk-s pályafutás alatt, azalatt a 3-4-5 év alatt az ember ahogy fejlődik, ahogy "bölcsebbé" válik, egyre inkább nő a presztízse, értsd: szakmai elismertség. Persze ezért kell tenni, az szv-s helyeknek van ilyesfajta töltetük, mert ez az egyetemi karrierbeli kiteljesedést is jelenti. Erre oda kell figyelni, hogy a választmányi helyek ne veszítsenek jelentős mértékben presztízsükből.

    Mi hiányzik az EVK szakkolisokból?
    Nehéz közös értékekről vagy közös értékek hiányáról beszélni, mert lehet, hogy alapvetően mindenkiben benne van, mégsem jön elő a felszínre. Ez egy élettér+lakhely+tanulószoba egyszerre, mindegyikben másként és másként viselkedünk csak olykor megbomlik az egyensúly. Ez szüli a legtöbb "mosogass el" "takarítsd ki" "a könyvtárszoba most a miénk"-típusú konfliktusokat. Ami a skill-eket illeti pedig talán az angol nyelvtudás az, amit a szervezet nem nyom annyira az emberbede ez az, amit össze kell tudni egyeztetni+az egyetem is ezért van.

    Mi lesz azzal a k**va tudásmenedzsmenttel?
    :) Szerintem túl van misztifikálva a dolog. Alapvetően nem volt még senki (és nem vezetőre mondom, hanem felelősre) személy aki ezzel foglalkozott volna istenigazából. A problémát abban látom, hogy hajlamosak vagyunk úgy tekinteni valamire, aminek nincs felelőse, hogy az nincs. Ehhez pedig hozzájön az, hogy az emberek nem igazán szeretik a belső oldalt, legalábbis azt a tudásbázist, ami ott van. Szóval a megoldást egy felelősben, egy letisztult módszertanban és egy elérhető forrásban látom.

    Mit tanultál a tavalyi évből? (a legfontosabb 1-2 dolog)
    Konfliktuskezelni. Azt, hogy az ember, akivel szemben állsz akárhogy próbálja érvényesíteni az akaratát (hiszti vagy agresszivitás) - azt kell kivenni a szavaiból, ahogy érvel. A másik pedig a csapatvezetés, mind választmány, mind mb sokkal több időt kell fordítani a csapatra akkor, amikor esetleg úgy látod, hogy mivel van esemény-ezért megy a csapat. A harmadik pedig a kötött határidőkhöz való tartás, ez az mb-ben azért megvolt. :)

    Mit tanítottál tavaly? És mit fogsz idén?
    Tavaly egy olyan mb-t próbáltam összehozni, ami nem csak plakátolóüzem, hanem ötletgyár. Egy olyan hely, ahol nem csak kezek vannak, hanem agyak is egyszerre. Ehhez kellett nagyon sokat mesélni az evk-ról, az addig éves tapasztalatomat átadni, sokrétűvé tenni az evk értelmezését. Elnökként azért ez komplexebb, azon túl, hogy itt mindenki azért jelentkezik mert van valamilyen célja, azt kell mindenkinek szem előtt tartania. Azt bevállalnia, amit igazán szeret, vagy amiről tudja, hogy tud tőle fejlődni. Szóval ha oktatni vagy buzdítani fogok, az mindenképp az lesz, hogy ne üljenek a babérjaikon az emberek (főleg a kicsik), mert a fejlődés nem úgy jön, hogy ülök a kényelmes székben és várom, hogy jöjjön. Tenni kell.

    Maradt benned valami a sok kérdés után?
    Mindig fog bennem maradni, mert nem lehet mindent átadni 7 válaszban. De a kérdések inkább megerősítettek az elképzeléseimben.

    Ennek örülök. Sok sikert kívánok neked és a csapatnak.
    Köszönöm szépen, jó tudni, hogy a korábbi "kopók" is így tudnak lelkesedni az evk-ért. remélem én is ilyen leszek.

    Teszik a kopó. :)  Minden jót.
    Oks

    Szólj hozzá!

    Címkék: én evk


    A bejegyzés trackback címe:

    https://tutifranko.blog.hu/api/trackback/id/tr14513917

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Nincsenek hozzászólások.
    süti beállítások módosítása